Lanzerac Wijnimport Nederland

Lanzerac

Lanzerac is een grote naam in de Zuid-Afrikaanse (wijn)geschiedenis. Het begon allemaal meer dan 300 jaar geleden toen toenmalig Goeverneur van de Kaap, Simon van der Stel (naar wie Stellenbosch) genoemd is, een domein in de Jonkershoek vallei schonk aan een zekere Isaac Schrijver. Hij begon onmiddellijk met het planten van wijngaarden.

Kanonkop

Dit beroemde domein bevindt zich in Stellenbosch, op de flanken van de Simonsberg. De wijngaarden hebben een zuid-oostelijke oriëntatie en genieten van de koele invloed van de winden die vanuit Antarctica komen.
Kanonkop betekent heuvel met een kanon.

Landskroon

Landskroon is gelegen langs de Zuidwestelijke hellingen van “Paarl Mountain”. De hoogte varieert tussen 140 en 250m. De grond varieert van verweerd graniet tot goed doorlaatbare zandleembodems. In de zomer genieten de wijngaarden van de koele zeebries uit de Atlantische Oceaan. 

Lanzerac

Lanzerac is een grote naam in de Zuid-Afrikaanse (wijn)geschiedenis. Het begon allemaal meer dan 300 jaar geleden toen toenmalig Goeverneur van de Kaap, Simon van der Stel (naar wie Stellenbosch) genoemd is, een domein in de Jonkershoek vallei schonk aan een zekere Isaac Schrijver. Hij begon onmiddellijk met het planten van wijngaarden. In het begin van de twintigste eeuw werd het domein gekocht door Mevrouw English, die het de huidige naam “Lanzerac” gaf.
Onder haar leiding werden de eerste wijnen onder eigen naam op de markt gebracht. Na haar dood in 1929 kocht Johannes Tribbelhorn het domein. Hij was een lid van de “Cape Quality Wine Growers Association” en tegen 1936 had hij de modernste kelder van de Kaap. In 1958 kochten de gebroeders Rawdon Lanzerac. Ze vormden het om tot een luxe hotel dat tot in de jaren 1980 bezocht werd door de rijken der aarde, o.a. Bobby Kennedy verbleef er.

De merknaam Lanzerac werd echter verkocht aan de “Stellenbosche BoereWijnmakerij” (voorloper van het huidige Distell), die eveneens het bestuur van de wijngaarden overnam. In 1961 bracht SBW de eerste commerciële Pinotage op de markt en in 1969 was er de introductie van Lanzerac Pinotage Rosé.

In de jaren ’80 raakte Lanzerac in verval tot het in 1991 gekocht werd door Christo Wiese. Hij gaf het domein zijn vroegere glorie terug en verkreeg in 2002 eveneens de merknaam voor de wijnen. Een compleet nieuwe kelder met de modernste technologie heeft ondertussen ook de wijnen hun vroegere glorie teruggeven.

Lanzerac heeft 5.44ha wijngaarden beplant met chardonnay. De hoogte varieert tussen 166 en 375m en de oriëntatie is zuidelijk. De grond bestaat voornamelijk uit klei en zandsteen. Er staan 3600 stokken per ha en de gemiddelde opbrengst bedraagt 9.2 ton/ha. De ouderdom van de stokken varieert van 10 tot 19 jaar.
De druiven worden met de hand geoogst, wat voor een eerste selectie zorgt omdat enkel de goede druiven geplukt worden. De volledige trossen worden geperst om een duidelijk fruit karakter te bekomen. Na persen rust het sap gedurende 48 uur waarna 75% naar Franse eiken vaten gaat voor gisting en 25% naar roestvrijstalen tanks. Na gisting blijft de wijn nog enige tijd op zijn droesem in het vat. Het vat uit de tanks en de vaten veroudert uiteindelijk nog 7 maanden op kleine Franse eiken vaten.

Lanzerac heeft 4.32ha wijngaarden beplant met Merlot. De wijngaard zijn gelegen op een hoogte variërend van 165m tot 320m en de oriëntatie is zuidelijk. De grond bestaat voornamelijk uit verweerd graniet met rode klei. Er staan 3500 stokken per ha en de gemiddelde opbrengst bedraagt 5.8 ton/ha. De ouderdom van de stokken is 16 jaar.
De druiven worden met de hand geoogst, wat voor een eerste selectie zorgt omdat enkel de goede druiven geplukt worden. Na ontrossen worden de druiven nog manueel gesorteerd. Tijdens de eerste gisting worden de druiven en schillen driemaal per dag omgeroerd. Daarna wordt het sap van de schillen gescheiden en de schillen nog zachtjes verder geperst. Na melkzuurgisting rijpt de wijn gedurende 12 maanden in kleine Franse eiken vaten, een derde nieuw, een derde tweede gebruik en een derde derde gebruik.

Kanonkop

 

Dit beroemde domein bevindt zich in Stellenbosch, op de flanken van de Simonsberg. De wijngaarden hebben een zuid-oostelijke oriëntatie en genieten van de koele invloed van de winden die vanuit Antarctica komen.
Kanonkop betekent heuvel met een kanon. In de periode van de eerste kolonisten stond er op de heuvel, vanwaar men de schepen kon zien aankomen in Kaapstad, een kanon. Men schoot met dit kanon om de lokale boeren te waarschuwen dat er een schip aankwam zodat ze naar de haven konden gaan om hun groenten en fruit te verkopen.
Het domein beslaat 100ha wijngaard, enkel rode druiven, Pinotage, Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc. In 1949 was Kanonkop de eerste producent die op grote schaal Pinotage geplant heeft. Deze hybride druivensoort is het gevolg van een kruisbestuiving van een mannelijke Pinot Noir met een vrouwelijke cinsaut.
Kanonkop behoort zonder twijfel tot de allerbeste rode wijnproducenten in Zuid-Afrika. Internationaal beschouwt men Kanonkop als het equivalent van de Premier Grand Cru Classé in Bordeaux. 

Dit bewijst de veelvuldige successen op de International Wine and Spirit Competition met o.a. :
2 x Robert Mondavi Trophy for International Winemaker of the Year
4 x Pichon Longueville Comtesse de Lalande Trophy for best blended red wine.
4 x Perold Trophy for best Pinotage
2 x Dave Hughes Trophy for Best South African Producer.

De wijngaarden van Kanonkop liggen op de Simonsberg. Meer en meer wordt de Simonsberg aanzien als de beste terroir van de streek van Stellenbosch.
2010 was een koude en lange winter met veel regen en een koele rijpingsperiode naar het einde van het jaar toe. Enkele warme dagen juist voor de oogst hebben voor extra structuur gezorgd.
Paul Sauer is de topwijn van Kanonkop. Het is deze wijn die als enige ter wereld reeds viermaal de Pichon Longueville Comtesse de Lalande trofee heeft gewonnen. De huidige wijnmaker Abrie Beeslaar won de Robert Mondavi Trofee voor beste wijnmaker in 2008.

De bodem bestaat hoofdzakelijk uit verweerd graniet, leisteen en klei. De gemiddelde leeftijd van de druivenstokken is 24 jaar. De opbrengst is 4 ton druiven of 2750 liter wijn per ha.
De componenten van de wijn worden apart gevinifieerd. De druiven worden bij optimale rijpheid geoogst. Ze blijven gedurende 5 dagen bij 29°C in open gistingskuipen. Om de twee uur worden de schillen en het sap manueel omgeroerd. Na melkzuurgisting ligt de wijn gedurende 24 maanden in nieuwe Franse eiken vaten (Nevers). Na assemblage wordt de wijn op fles getrokken. Hij rijpt nog minstens 6 maanden op fles vooraleer de kelder te verlaten

Landskroon

Vijf generaties gepassioneerde wijnmakers hebben ertoe bijgedragen dat Landskroon een van de toonaangevende wijnmerken van Paarl is.

De huidige keldermeester, Paul de Villiers, zet dit erfgoed met trots voort als de 5e generatie van de familie in Landskroon. Paul runt het landgoed samen met zijn broer Hugo en neven Madelief en Huguette.

Gesticht in 1692, is gelegen in het hart van de Kaapse wijnlanden. De broers Paul en Hugo de Villiers, directe nazaten van de Franse Hugenoten, verbouwen er ongeveer 200ha wijngaarden. Oenoloog, Paul de Villiers, werd in 2000 genomineerd als wijnmaker van het jaar in Zuid-Afrika.

Landskroon is gelegen langs de Zuidwestelijke hellingen van “Paarl Mountain”. De hoogte varieert tussen 140 en 250m. De grond varieert van verweerd graniet tot goed doorlaatbare zandleembodems. In de zomer genieten de wijngaarden van de koele zeebries uit de Atlantische Oceaan. De gemiddelde jaarlijkse regenval is ongeveer 600mm. Tijdens droge zomers worden de wijngaarden geïrrigeerd – 50 tot 100mm.
De wijngaarden zijn tussen 9 en 18 jaar oud. Er staan ongeveer 3000 stokken per hectare en de opbrengst bedraagt gemiddeld 6 tot 8 ton per ha.

 

Rode wijn

Meer rode wijnen >

Rood wijn horeca kk-kadette-pinotage-300x300


Krachtig (Rood) Elegante aroma’s van rood fruit, pruimen en specerijen. Krachtige aanzet, vol in de mond, mooi evenwicht tussen het fruit en de vanille van het hout – zachte tannines. Lange blijvende afdronk met een lichte kruidigheid.

Bewaarpotentieel is 5 tot 7 jaar
Serveer bij gekruide oosterse gerechten, o.a. curry,… of bij wildbereidingen.

Rond en Soepel. Uitbundige aroma’s van rijp rood en zwart fruit vermengd met kruidige tonen. In de aanzet smaken van rood en zwart fruit, vermengd met zacht vanille toets, gevolgd door wat aardse tonen en een ietwat zoete fruitsmaak. Afdronk Ronde volle afdronk.

Bewaarpotentieel is 3 tot 4 jaar
yellow tail is plezier voor elke dag. Geniet wanneer U wil. Maar als U toch een suggestie wenst: Serveer yellow tail Shiraz bij een steak op de barbecue. Altijd succes.