Lanzerac

Lanzerac is een grote naam in de Zuid-Afrikaanse (wijn)geschiedenis. Het begon allemaal meer dan 300 jaar geleden toen toenmalig Goeverneur van de Kaap, Simon van der Stel (naar wie Stellenbosch) genoemd is, een domein in de Jonkershoek vallei schonk aan een zekere Isaac Schrijver. Hij begon onmiddellijk met het planten van wijngaarden. In het begin van de twintigste eeuw werd het domein gekocht door Mevrouw English, die het de huidige naam “Lanzerac” gaf.
Onder haar leiding werden de eerste wijnen onder eigen naam op de markt gebracht. Na haar dood in 1929 kocht Johannes Tribbelhorn het domein. Hij was een lid van de “Cape Quality Wine Growers Association” en tegen 1936 had hij de modernste kelder van de Kaap. In 1958 kochten de gebroeders Rawdon Lanzerac. Ze vormden het om tot een luxe hotel dat tot in de jaren 1980 bezocht werd door de rijken der aarde, o.a. Bobby Kennedy verbleef er.

De merknaam Lanzerac werd echter verkocht aan de “Stellenbosche BoereWijnmakerij” (voorloper van het huidige Distell), die eveneens het bestuur van de wijngaarden overnam. In 1961 bracht SBW de eerste commerciële Pinotage op de markt en in 1969 was er de introductie van Lanzerac Pinotage Rosé.

In de jaren ’80 raakte Lanzerac in verval tot het in 1991 gekocht werd door Christo Wiese. Hij gaf het domein zijn vroegere glorie terug en verkreeg in 2002 eveneens de merknaam voor de wijnen. Een compleet nieuwe kelder met de modernste technologie heeft ondertussen ook de wijnen hun vroegere glorie teruggeven.

Lanzerac heeft 5.44ha wijngaarden beplant met chardonnay. De hoogte varieert tussen 166 en 375m en de oriëntatie is zuidelijk. De grond bestaat voornamelijk uit klei en zandsteen. Er staan 3600 stokken per ha en de gemiddelde opbrengst bedraagt 9.2 ton/ha. De ouderdom van de stokken varieert van 10 tot 19 jaar.
De druiven worden met de hand geoogst, wat voor een eerste selectie zorgt omdat enkel de goede druiven geplukt worden. De volledige trossen worden geperst om een duidelijk fruit karakter te bekomen. Na persen rust het sap gedurende 48 uur waarna 75% naar Franse eiken vaten gaat voor gisting en 25% naar roestvrijstalen tanks. Na gisting blijft de wijn nog enige tijd op zijn droesem in het vat. Het vat uit de tanks en de vaten veroudert uiteindelijk nog 7 maanden op kleine Franse eiken vaten.

Lanzerac heeft 4.32ha wijngaarden beplant met Merlot. De wijngaard zijn gelegen op een hoogte variërend van 165m tot 320m en de oriëntatie is zuidelijk. De grond bestaat voornamelijk uit verweerd graniet met rode klei. Er staan 3500 stokken per ha en de gemiddelde opbrengst bedraagt 5.8 ton/ha. De ouderdom van de stokken is 16 jaar.
De druiven worden met de hand geoogst, wat voor een eerste selectie zorgt omdat enkel de goede druiven geplukt worden. Na ontrossen worden de druiven nog manueel gesorteerd. Tijdens de eerste gisting worden de druiven en schillen driemaal per dag omgeroerd. Daarna wordt het sap van de schillen gescheiden en de schillen nog zachtjes verder geperst. Na melkzuurgisting rijpt de wijn gedurende 12 maanden in kleine Franse eiken vaten, een derde nieuw, een derde tweede gebruik en een derde derde gebruik.

Chardonnay

Elegante aroma’s van rood fruit, pruimen en specerijen.

Krachtige aanzet, vol in de mond, mooi evenwicht tussen het fruit en de vanille van het hout – zachte tannines. Lange blijvende afdronk met een lichte kruidigheid.

Serveer bij gekruide oosterse gerechten, o.a. curry,… of bij wildbereidingen.

Chardonnay Mrs Englisch

Kruidige neus met toetsen van tabak, drop en chocolade.

Een volle en robuuste wijn met smaken van zwart bessenfruit wordt in de kern gedragen door flamboyante zuren en krachtige tannines. Volle blijvende afdronk.

Serveer bij lam of schaap en de meeste kazen

Cabernet Sauvignon

Helder met een violette schijn

Aanzet van zwart fruit, goede mondvulling met een frisse zuurtegraad. Ietwat kruidige afdronk.

Serveer bij grillades of pizza.

Merlot

Uitbundige aroma’s van rijp rood en zwart fruit vermengd met kruidige tonen.

In de aanzet smaken van rood en zwart fruit, vermengd met zacht vanille toets, gevolgd door wat aardse tonen en een ietwat zoete fruitsmaak. Ronde volle afdronk.

[yellow tail] is plezier voor elke dag. Geniet wanneer U wil. Als U toch een suggestie wenst : Serveer [yellow tail] Shiraz bij een steak op de barbecue

Ik wil graag vrijblijvend een wijnkaart advies