Wijnproeverij

Voor een gezellige wijnproeverij of zakelijke bijeenkomst kunt u bij Baremans terecht. Wij verzorgen wijnproeverijen in de horeca en voor particulieren, dit kan tijdens personeelsbijeenkomsten zijn, maar ook bij ú als ‘liefhebber’ thuis.

Of in ons sfeervolle proef magazijn, tussen de wijnpallets proeven we in informele sfeer een mooie selectie wijnen. Geen hoogdravend vakjargon, maar gewoon: “het is lekker of niet” Ik probeer dicht bij UW smaak te komen. Verklaar waarom bepaalde “wijn dingen” zijn zoals ze zijn. Ook de onzin verhalen over wijn. En geef aan welke gerechten bij de wijn passen en vooral waarom of waarom niet.

Een tipje van de sluier:

Als start een mooie Cava of Prosecco. Uitleg over de verschillen en waarom. en hoe proeven we.

We proeven een chardonnay van Glenelly en één van Pouilly Fuisse van Bichot.

wijnen uit Chili van Terramater. Kanonkop, Landskroon uit Zuid-Afrika. In combinatie met mooie Bordeaux wijnen van Cheval Quancard. Zoals we nog steeds zeggen: “oude” en “nieuwe” wereld wijnen. 

Landskroon (gesticht in 1692) is gelegen in het hart van de Kaapse wijnlanden. De broers Paul en Hugo de Villiers, directe nazaten van de Franse Hugenoten, verbouwen er ongeveer 200ha wijngaarden. Oenoloog, Paul de Villiers, werd in 2000 genomineerd als wijnmaker van het jaar in Zuid-Afrika.

Landskroon is gelegen langs de Zuidwestelijke hellingen van “Paarl Mountain”. De hoogte varieert tussen 140 en 250m. De grond varieert van verweerd graniet tot goed doorlaatbare zandleembodems. In de zomer genieten de wijngaarden van de koele zeebries uit de Atlantische Oceaan. De gemiddelde jaarlijkse regenval is ongeveer 600mm. Tijdens droge zomers worden de wijngaarden geïrrigeerd – 50 tot 100mm.

Dit beroemde domein bevindt zich in Stellenbosch, op de flanken van de Simonsberg.

Het domein beslaat 100ha wijngaard, enkel rode druiven, Pinotage, Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc. In 1949 was Kanonkop de eerste producent die op grote schaal Pinotage geplant heeft. 

Kanonkop behoort zonder twijfel tot de allerbeste rode wijnproducenten in Zuid-Afrika. Internationaal beschouwt men Kanonkop als het equivalent van de Premier Grand Cru Classé in Bordeaux. 

2 x Robert Mondavi Trophy for International Winemaker of the Year

4 x Pichon Longueville Comtesse de Lalande Trophy for best blended red wine.

4 x Perold Trophy for best Pinotage

2 x Dave Hughes Trophy for Best South African Producer.

 

De geschiedenis van Cheval Quancard gaat terug tot 1844 toen Pierre Quancard de eerste négociant te Bordeaux werd. Met zijn paard doorkruiste hij de wijngaarden in Bordeaux op zoek naar de beste crus. De twee zonen van Pierre Quancard, Eugene en Jean, zetten de onderneming met dezelfde doortastendheid verder. Zij kopen in 1891 het eerste kasteel van de familie, Château de Terrefort. Later volgt Marcel, zoon van Eugene, zijn vader en oom op. Zijn grote oenologische kennis en veel experimenteren laten hem toe om technologische innovaties in de kelder door te voeren. Dit komt de kwaliteit van de wijnen ten goede en draagt bij aan de uitstraling van de onderneming. In 1948 verwerven ze Château de Bordes en in 1968 Château de Paillet. Met de uitbreiding van de familiale wijngaarden onderscheidt de familie Quancard zich van andere Chateau’s

Glenelly, “South African Wine with a French touch”.

Waarom kocht May de Lencquesaing, toenmalig eigenares van Château Pichon-Longueville, Comtesse de Lalande in Pauillac. En besloot ze na meer dan 30 jaar in de Franse wijnindustrie om druiven te planten in Zuid-Afrika? Waarom zou een “oudere” dame investeren in een jonge democratie en een nieuw avontuur beginnen?

Toen May de Lencquesaing in 2003 Glenelly kocht, was het hoofdzakelijk een fruit boerderij. Ze kocht het domein omwille van het terroir. Een bijkomend voordeel was dat er nog geen druivenstokken stonden en er dus geen ziektes aanwezig waren. Dit leidde tot het aanplanten van 60ha rode druiven, gespreid over: Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Petit Verdot en Cabernet Franc, 6ha Chardonnay en 5ha olijfbomen. In 2009 werd de gloednieuwe kelder geïnaugureerd. Gedeeltelijk uitgegraven in de rotsen, over 4 verdiepingen.

Sfeer impressie